ALIRAN
WANG TUNAI: 10 PERATURAN YANG ANDA PERLU TAHU
Sebagai contoh perniagaan restoren.
Salam, ramai pembaca yang keliru tentang cash flow atau pun
“aliran wang tunai”. Aliran tunai ialah wang dalam simpanan anda seperti wang
syling, wang kertas, simpanan di bank atau pun over draft yang telah ditawarkan
oleh pihak bank. Aliran wang tunai bukan hidangan yang telah masak untuk dijual.
Jangan ambil kira ia sebagai aliran tunai. Pendek kata, wang yang ada dalam
simpanan kita untuk membayar invoice, gaji pekerja atau pun membayar segala
bil-bil. Jangan keliru dengan keuntungan jualan harian. Berpengetahuan sedikit
dan serius dalam kendalikan pengurusan kewangan adalah sangat mustahak dalam
perniagaan restoren yang sedang beroperasi atau pun yang ingin membuka
perniagaan restoren yang baru. Anda perlu mengetahui cara untuk menguruskan
kewangan perniagaan dengan bijak bukan saja semasa perniagaan sedang untung
tetapi ia juga perlu dititik-beratkan semasa musim perniagaan mulai menjadi
lembab dan merundum yang akan mengakibatkan pengaliran wang tunai masuk yang
rendah. Perniagaan yang terbaik ialah apabila wang tunai yang masuk melebihi
wang yang keluar. Ini akan menjadikan perniagaan anda sihat. Keadaan ini
jarang wujud untuk perniagaan baru malah dalam perniagaan baru wang masuk
akan ketinggalan dibelakang wang yang keluar. Maka anda perlu adakan wang
secukup untuk perbelanjaan harian. Cara ini digelar, “cash flow forecast” atau
pun ramalan aliran tunai. Ramalan aliran tunai yang jelas akan menentukan
jumlah wang yang anda perlukan untuk menjalankan perniagaan anda dimasa
kan datang berterusan. Dalam mengadakan bajet kewangan ramalan itu, anda
perlukan dua jenis penyata perbelanjaan: 1. Perbelanjaan yang berhubung kait
dengan jualan hidangan masakan harian 2. Penyata perbelanjaan keseluruhan
operasi perniagaan. Ini bermakna pada akhir waktu perniagaan setiap hari
anda perlu tahu jumlah jualan dan perbelanjaan yang berlaku di restoren anda.
Ini bukan untuk pengiraan untung rugi tetapi menetukan kedudukan aliran tunai.
ALMA FESYEN telah menulis dalam posting mengenai
akaun perniagaan ini. Cash Flow dalam perniagaan restoren seperti darah dan
daging. Sekiranya anda mula mengambil berat tentang cash flow atau aliran tunai
ini, sekurang-kurangnya insyallah boleh tentukan kejayaan seperti anda
kehendaki atau pun dirancangkan. Kegagalan dalam mengawal dan menguruskan cash
flow ini, kemungkinan perniagaan anda seperti menjangkiti penyakit
kanser, sedikit demi sedikit ia akan menjadi besar dan terpaksa anda tutup
perniagaan dan memaksa diri anda untuk membuat pinjaman segera seperti “ah
long”. Maka anda tahu kenapa ramai pengusaha-pengusaha restoren terjebak
dengan hutang ah long ini. Bila mula hutang dengan kadar faedah yang pelik dan
manakjubkan, anda bukan lagi kandaq nasi tetapi hutang yang harus
kandaq sampai patah kandar. Awas yea!. Mamak Haji harap sangat pengusaha-pengusaha
Melayu ambil serius dalam menguruskan aliran tunai ini, insyallah anda boleh
berjaya dalam perniagaan yang anda sedang jalankan atau yang ingin membuka
perniagaan.
10 PERATURAN DALAM
MENGURUSKAN ALIRAN TUNAI DALAM PERNIAGAAN YANG ANDA PERLU TAHU:
1. Jangan jadikan kantung aliran tunai syarikat anda kepada
hampir sifar, ia ibarat anda telah gagal dalam perniagaan yang sedang anda
menguruskannya.
2. Aliran Tunai ibarat roh dalam tubuh badan, ingat cuma Wang
tunai yang terus hidupkan perniagaan anda.
3. Pada masa yang sama baca posting ini, tahukah anda berapakah
baki wang tunai anda dalam syarikat anda atau dalam pegangan anda sekarang?.
Adakah anda cuma bergantung kepada jualan harian yang belum tentu cukup untuk
perbelanjaan untuk esok hari. Jangan ingat cuma orang baru dalam
perniagaan atau kurang pengalaman akan gagal dalam perniagaan, orang yang lama
berniaga juga akan lingkup sekiranya tidak bijak menguruskan kewangan terutama
dengan aliran wang tunai. Maknanya bukan semua perniaga yang berpengalaman boleh
berjaya dalam perniagaan dan bukan semua peniaga yang baru dan tidak punyai
pengalaman akan gagal dalam perniagaan. Kejayaan atau kegagalan perniagaan amat
bergantung kepada pengurusan dan bukannya semata-mata pengalaman. Siapa juga
sekiranya pandai menguruskan perniagaan yang diceburi, insyallah anda akan
berjaya.
4. Apa saja perlu lakukan untuk hari ini, jangan sekali tunda
untuk ke esok hari. Dalam perniagaan, “tiada esok untuk mu”. Mat Salleh kata,
“tommorrow never dies”. Sikap menunda apa yang perlu buat untuk hari ini akan
menjadi tabiat buruk yang mengongkong kita. Maka pastikan apa saja perlu buat
seperti tutup kira-kira akaun perniagaan seperti jumlah jualan dan jumlah
perbelanjaan perlu buat setiap hari. Pada mulanya ia memang sukar tetapi, ” alah
bisa tegal biasa”. Ia akan menjadi routine harian yang amat menyeronakan dalam
perniagaan.
5. Sekiranya tak mampu mengupah pekerja untuk menguruskan akaun
syarikat, belajar dan buat sendiri. Jangan beri alasan yang bukan-bukan seperti
pepatah melayu, “kalau tak pandai menari, jangan salahkan lantai”. Kalau tak
pandai dalam akaun syarikat terutamanya menguruskan kewangan, belajar sekarang.
6. Jangan cari jalan mudah untuk menguruskan kewangan atau akaun
perniagaan anda dari penyata akaun bank di akhir setiap bulan. Baki yang
terdapat dalam penyata akaun bank tak sama dengan baki yang betul ada pada
anda. Anda akan keliru nanti.
7. Bolehkah anda bayangkan enam bulan akan datang, berapakah
baki tunai yang anda tinggal untuk anda menjalankan perniagaan?. Ramai peniaga
gagal dalam perniagaan restoren kerana tak cerdik untuk meramalkan kewangan
aliran tunai mereka untuk unjuran masa depan perniagaan yang mungkin hadapi
kelembapan dan menyebabkan alliran wang tunai juga turut lembab dan
merundum.
8. Masalah aliran tunai tidak terjadi sendiri atau hadir tanpa
diundang. Biasanya kita yang mengundang masalah aliran tunai kerana tidak cekap
menguruskan atau meramalkan untuk masa depan perniagaan.
9. Menentukan dengan tepat ramalan (forecasting) aliran tunai
adalah kunci kejayaan dalam perniagaan restoren. Belajar cara yang betul
dan bagaimana anda boleh meramalkannya “cash flow forecasting”.
10. Masalah aliran tunai adalah masalah besar sekali dalam
perniagaan restoren, sekiranya anda terkeluar dari masalah ini, insyallah, anda
boleh tumpukan 100 peratus untuk majukan perniagaan anda. Kadang-kala anda
memang punyai bakat semula jadi dalam perniagaan restoren tetapi tidak boleh
jadikan kenyataan seluruh bakat anda untuk majukan perniagaan kerana
sering terbantut kerana pengurusan tidak cekap dalam menguruskan aliran wang
tunai.
Sebelum mamak haji sudahkan tajuk ini, sila baca masalah yang
sering dihadapi oleh pengusaha restoren Melayu, yang telah dikirimkan oleh
seorang pembaca budiman melalui email seperti berikut: “Salam mamak,baru-baru ini saya telah membuka sebuah restoran
hasil perkongsian dengan seorang kawan.Masalah yg sy hadapi ialah restoran sy
tidak mempunyai`cash flow`seperti yg saya terangkan di artikel saya.Kawan sy
menggunakan wang jualan harian untuk membeli keperluan.Soalan saya bukankah
seorang peniaga harus mempunyai modal pusingan sebelum memulakan operasi
perniagaan dan tidak menganggu wang jualan harian?”.
JAWAPAN:
Salam Saudara
Terima kasih singgah diblog
ALMA FESYEN. Soalan anda juga sangat baik. Untuk perniagaan terbaik perlu ada
ramalan aliran wang tunai atau cash flow forecasting. Ramalan ini akan membantu
seorang usahawan untuk ramalkan baki cash atau cash balance. Ramalan ini juga
membantu anda jumlah keperluan tunai yg perlu ada untuk menjalankan perniagaan
seharian, bila masa perlu mencari sumber pinjaman,dan berapa jumlah cash
flow yang anda perlu ada untuk sesuatu masa yg ditetapkan. Biasanya ramalan
aliran cash flow ini dibuat untuk setahun tetapi dalam perniagaan restoren, ramalan
dibuat untuk sehari ke sehari adalah terbaik.Satu perkara yang perlu ingat dlm
perniagaan restoren adalah, cash atau tunai dimaksudkan ialah. duit syling,
wang kertas, duit dalam simpanan bank atau pun kemudahan overdraft yg diberi
bank dan bukan hidangan yang telah siap masak untuk jualan
harian.Sekiranya belum jual nilai hidangan kita cuma sifar. Jangan
seakli-kali keliru dengan cash flow dengan keuntungan perniagaan yea.
saudara, perniagaan terbaik
ialah bila mana wang tunai masuk melebihi wang tunai yang keluar. Ini akan
memberi gambaran “perniagaan anda sihat”. Tetapi perlu ingat pendapatan dan
perbelanjaan dalam cashflow jarang sekali dalam keadaan sama atau equal.
Biasanya cash yang masuk akan tinggal dibelakang oleh cash flow yang keluar, maka
dengan sebab itu anda perlu adakan cash flow yang cukup untuk menjalankan
perniagaan seharian anda. saya dah jawab soalan anda, “ .Kawan
sy menggunakan wang jualan harian untuk membeli keperluan”. Bila anda telah
gunakan habis cashflow masuk, cashflow bagi perniagaan anda adalah “O”.
Sesuatu yang tidak betul sedang berlaku dalam perniagaan anda.
Dengan itu anda bersama rakan kongsi anda perlu mencari jalan
untuk mempercepatkan cash flow masuk dari cash flow yang keluar.Maksud saya anda perlu tahan cash flow keluar sebelum cash flow masuk dari jualan. Ini
kena belajar “rolling cash” bukan rolling stone hahaha!. Cuba kongsi fikir
bagaimana caranya tahan duit keluar itu sebelum duit masuk dari jualan.
Perniagaan biasanya, Masuk dulu baru keluar tetapi perniagaan anda sudah jadi
keluar dulu, baru masuk. Awas yea!. satu hari nanti keluar lebih dari
masuk.sedikit demi sedikit ia menjadi bukit dan keadaan yang tak baik akan
berlaku dalam perniagaan anda.Do something now! before too late!!!!.
sedikit panduan untuk membaiki cash flow
syarikat anda:
1. Cuba sediakan menu yang yang memberi sumbangan lebih kepada
cash flow anda. Maksud mamak haji dari jual ulam-ulam dan ikan kering jual ayam
goreng yg lazat. Kalau ulam 0.50 kupang harga ayam seketul RM3.00 – RM3.50.
Daripada untung dua kupang jual ulam kita jual ayam dapat RM2.00. Dengan 1
ketul ayam anda dapat RM2.00 berbeza dgn untuk dapat untung ulam anda perlu
jual 10 pingan. Bayangkan mana yg terbaik.
2. Kawal pembelian dengan cara kawal inventori.
3. Akhir sekali yang penting cari jalan untuk lonjakan jualan
(sales) dan keuntungan. OK dah panjang dah. Sekiranya ada masa baca posting
saya mengenai “Rakan Kongsi perniagaan”. ALMA FESYEN dah jawab soalan anda
“Soalan saya bukankah
seorang peniaga harus mempunyai modal pusingan sebelum memulakan operasi
perniagaan dan tidak menganggu wang jualan harian?” Wassalam.
No comments:
Post a Comment